Minu lugu.

Veider, aga jõudsin vahelduvpaastuni tänu Bravo reality-seriaalile "Southern Charm" . Guugeldasin ühte osalejatest ja sattusin int...

Friday, February 5, 2021

Müüdimurdjad.

Aastaid oleme elanud erinevaid dieete propageerivas mullis, kus põhiliseks veendumuseks on olnud, et süüa tuleb vähe, aga tihti, ning eelistama peab toitainete poolest täisväärtuslikku lahjat toitu. 
Teate ju seda toidupüramiidi pilti mis lasteaedades ja kooliklassides seinal ripub ja soovitab, et  põhiosa päevastest kaloritest tuleks saada süsivesikutest. Lasteaialaste puhul on see isegi okei, need tüübid rahmeldavad nii palju ringi, et viis korda nädalas makarone ja "Viis viilu leiba päevas!" ei tee neile tõesti midagi. Kui aga täiskasvanud inimene soovib kaalu langetada ning veel enam - seda kaalu säilitada, siis võiks makaronid ja leivaviilud küll neile lasteaialapsukestele jätta.

Paastumise puhul on kõige suuremaks abiks see, kui kõht korralikult täis süüa. Kõlab jaburalt, aga on sulatõsi. Teiseks tuleb kõht täis süüa piltlikult öeldes rasva, valku ja kiudaineid. Sest ainult sel viisil on võimalik paastuda ja anda oma kehale nii vajalikku aega taastumiseks. 

Kui tuleb jutuks, et praktiseerin 16:8 vahelduvpaastu, kuulen tavaliselt kohe ühte küsimust. Kuidas sa suudad ilma hommikusöögita hakkama saada? Aga just sellepärast suudangi, et olen oma eelmises söömisaknas korralikult kõhu täis söönud. Ja mis veel olulisem - söönud kõhu täis õigetest asjadest.

Sarnaselt toidupüramiidile on ilmselt meile kõigile ajju uuristatud teadmine hommikupudru kasulikkusest ja maitsenäsades salvestunud igahommikune igatsus võileva järele. Uudis, et need polegi kõige paremad hommikusöögid mõjub lausa külma dušina. Puder ja võileivad ehk kiired süsivesikud tekitavad küll kiirelt täiskõhutunde, kuid sama kiiresti on kõht uuesti tühi. Samas, kui süüa pudru asemel näiteks kaks muna ja kodujuustu, püsib täiskõhutunne oluliselt kauem. Miks?
Seetõttu, et proteiin (NB! muna, kodujuust on väga head proteiiniallikad) vähendab näljahormooni - ghrelini- taset. Lisaks tõstab proteiin selle hormooni taset, mis täiskõhutunnet tekitab (peptide YY).

Paljud vahelduvpaastu praktiseerijad on lisaks ka süsivesikuvaesel dieedil (Keto) ja kuigi see võib näiteks kaalulangust kiirendada, siis ei poolda mina seda just sellepärast, et ma ei soovi endale midagi keelata. Kui teada, millal ja mida süüa, saab endale lubada nii puuvilju kui kooki. 
Reegel on lihtne. 
Alati söö kõigepealt proteiini, rasva ja piisavalt kiudaineid. Kui kõht nendest täis, siis palun! - söö kooki.
Ka paljudele nö süsivesikupommidele on võimalik leida proteiini, rasva ja kiudaineterikkaid alternatiive andmata järele maitses ja loomulikult mitte toiteväärtuses.
Võtame näiteks smuuti. Ma söön ühe suure smuuti vist iga päev ja põhimõtteliselt käib see ühe toidukorra eest. Aga selle asemel, et teha smuutit ainult puuviljade ja mahlaga, panen ma sinna sisse kindlasti maapähklivõid ja avokaadot (rasv), chia-seemneid (proteiin, kiudained), pohli-mustikaid (kiudained), kreeka jogurtit (proteiin). Suurepärane hommikusöök ja hoiab kõhu kaua täis.

Lühidalt.
Et võimaldada kehal hästi paastuda ehk insuliinitaset alandada ja kasutada energiallikana rasvu mitte glükoosi, tuleb kõigepealt kõht täis süüa. Ja süüa seda, mis päriselt toidab.

No comments:

Post a Comment