Minu lugu.

Veider, aga jõudsin vahelduvpaastuni tänu Bravo reality-seriaalile "Southern Charm" . Guugeldasin ühte osalejatest ja sattusin int...

Wednesday, February 10, 2021

Vahelduseks veest

Vesi on vahelduvpaastu juures väga tähtis. Mitte et muidu ei oleks. Aga paastuda ilma korralikult vett joomata on suhteliselt ohtlik tegevus, millega paremal juhul kaasnevad peavalu, väsimus ja kõhukinnisus ja halvemal juhul ... hullemad asjad. Nii et pole mõtet eksperimenteerida, vaid kohe veeklaas ligi võtta. Vesi on organismi erinevate protsesside toimimiseks asendamatu vahend ja seda eriti paastudes, kui keha ennast puhastab ja uuesti üles ehitab.

Kui palju vett peaks jooma? Ma ei hakka siin üldse diplomaatliselt ütlema, et sõltub inimesest. Ei sõltu ta niipalju midagi ehk et vähemalt 1,5 liitrit puhast vett võiks igaüks (nii paastudes kui muidu) ööpäevas tarbida. Kui hooga trenni teha, kulub rohkem. Kui on palav, siis samuti. Kui tunned end väsinuna, siis tasub ka esimese asjana paar klaasi vett sisse kallalta.

Veega on nagu trenniga. Mis tehtud, see tehtud. Ma joon u. liitri päevasest veekogusest kindlasti hommikupoole enne kui üldse esimese söögini jõuan. Tavaliselt joon klaasi puhast vett kohe pärast ärkamist ja teise klaasitäie - kuhu lisan näpuotsaga soola - umbes 5-10 minuti pärast. Siis lähen tavaliselt oma päeva esimesele kõnniringile, mis olenevalt ilmast, töökohustustest, enesetundest jms. kestab poolest kuni pooleteise tunnini. Kui mõnel päeval tõest hommikul õue ei jõua, siis teen võimlemis- jõu- ja venitusharjutusi toas. Pärast seda joon ka 2-3 klaasi vett. Ja ongi liiter joodud! Ülejäänud vee joon päeva jooksul, kindlasti 3-4 klaasi ka õhtul pärast seda, kui olen selleks päevaks söömise lõpetanud. 

Ja ma tean, Mis näpuotsaga soola? Tihtipeale tunnevad eriti vahelduvpaastuga alustajad väsimust, mõnikord ka pearinglust. See pole enamasti midagi ohtlikku, vaid keha vajab elektrolüüte ja annab sellest märku. Seetõttu tasubki halba enesetunnet ennetada ning tarbida hommikuti koos veega pisut soola. Seda eriti siis, kui on plaanis hommikul ka paastuolekus trenni teha. 

Tean, et paljud jõusaalis käijad tarbivad valku ja tont-teab-mida enne trenni. Mis peaks aitama lihasmassi kasvatada ja üldse treeningule hästi mõjuma. Kindlasti on see nii, aga kui sa pole just Ott Kiivikas, siis ei juhtu ka midagi, kui joodki enne trenni ja trenni ajal ainult vett. Aga! On väga oluline, et menüüs oleks kvaliteetne valk igapäevaselt olemas - liha, kala, muna, pähklid, seemned, oad, läätsed, rasvane jogurt ja juust on ainult mõned näited. Oma igapäevasele smuutile lisan alati chia-seemneid just sellepärast, et need on suurepärane valguallikas. Ja vahelduvpaastu kontekstis on teatavasti just valk (koos rasvaga) see, mis kindlustab, et täiskõhutunne püsiks kauem.

Lisaks joodavale veele, on vesi mu lemmik ka igalpool mujal. Ujumine on vaieldamatult mu lemmikspordiala. Aga ainult siis, kui vesi on soe. Olen tohutu külmavares ja seetõttu on jätnud mind täiesti "külmaks" ka instafeedi täitvad talisuplust ülistavad eufoorilised postitused. Sest, noh, külm! Sellest hoolimata alustasin paar kuud tagasi tõelise eneseületusega, seistes igal hommikul ligi minuti jääkülma duši all. Teeb nalja, et minuti? No proovige ise, esimesel korral tundub ka viis sekundit väga jube. Tegelikult tundub viis sekundit jube ka kümnendal ja viiekümnendal korral. Aga sealt edasi ja eriti pärast on väga mõnus. Kas see ka immuunsust tugevdanud on, ei oska ma veel öelda. Haige pole ma nende (talve)kuude jooksul igatahes olnud. Suutsin küll välja meelitada positiivse koroonatesti, aga ilmselt kuulun ma nende asümptomaatiliste hulka.

No comments:

Post a Comment