Minu lugu.

Veider, aga jõudsin vahelduvpaastuni tänu Bravo reality-seriaalile "Southern Charm" . Guugeldasin ühte osalejatest ja sattusin int...

Sunday, February 7, 2021

Paast ja imiteeritud paast (fast mimicking, dirty fast)

Et mida? 
Selleks et kaalust alla võtta, piisab ka lihtsalt kaloritelugemiset. Sest calories in - calories out toimib alati. Kes vastupidist väidab, see valetab ja eelkõige iseendale. Mingit starvation mode'i ei teki kui mõnel päeval vähem süüa, selleks peab ennast ikka korralikult näljutama. Ja väidete peale, et "Mul on aeglane ainevahetus ja söön sama palju kui mu sõbranna, aga ikka võtan juurde", tahaks lihtsalt suure häälega naerda.
Paastumine tähendab seda, et tarbid ainult puhast vett. Punkt. Siis puhkab keha kõigist seedimisega seotud tegevustest, veresuhkru tase ühtlustub ja organism saab hakata ennast nö puhastama ja üles ehitama.
Lisaks kaalulangusele mõjub selline puhas paast kõige paremini ka kõigele muule: väheneb näiteks põletikutase, uni paraneb, ärevushäired saavad leevendust.
Paljud kurdavad, et 1) ei suuda 16 tundi söömata olla 2) ei suuda juua musta kohvi või teed ning väidavad, et kohvi peale piima kallamine ja tibakese magusaine lisamine hoiab neid endiselt paastumas. Nii ja naa. Kui me sööme, siis algab kõhunäärmes kohe ka insuliini tootmine ja nendele protsessidele, mis paastu ajal toimuvad, tõmmatakse pidurit. Kui eesmärgiks on ainult kaalulangetamine ja kuidagi muud moodi ei suuda, võib seda teha. Ikkagi parem kui üldse mitte paastuda. Aga sellisel juhul ei nimetaks ma seda elustiili vahelduvpaastuks (sest veelkord: kohvi sisse suhkrut lisades muutub kohe veresuhkru tase ja keha väljub paasturežiimist), vaid lihtsalt vähem söömiseks. Milles pole ju ka midagi halba.
Oluline on teadvustada, mis on sinu eesmärk.
Kas lihtsalt kaalus alla võtta ja saavutada seda kindlas (lühemas) ajavahemikus söömisega, mis tähendab, et tarbid kokkuvõttes lihtsalt vähem kaloreid. Või anda oma organsimile läbi puhta paastu võimalus puhastuda, terveneda ja ise ennast ravida.

No comments:

Post a Comment